יציאה מהצבא על נפשי השלכות
מהו פטור נפשי משירות צבאי? מה הם התנאים לקבלת הפטור והאם ישנן השלכות העשויות להשפיע על החיים האזרחיים של מקבלי הפטור? כל מה שצריך וחשוב לדעת על ההשלכות ליציאה מהצבא על נפשי במדריך שלפניכם.
פטור נפשי משירות צבאי מיועד למועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים) וחיילים, שמצבם הנפשי אינו מאפשר שירות צבאי, כאשר הפטור ניתן תחת פרופיל 21 שהוא למעשה פטור משירות צבאי מטעמי בריאות. הפטור הנפשי משירות צבאי ניתן אך ורק במקרים בהם המעמדים לשירות ו/או החיילים המשרתים נתונים במצב נפשי ירוד ו/או מתמודדים עם מחלה נפשית כזו או אחרת, שלמעשה מונעים מהם למלא את משימותיהן הצבאיות כנדרש, ולכן, הצבא מחליט לשחרר אותם מהשירות לצמיתות. יחד עם זאת, חשוב לציין שהפטור הנפשי ניתן רק לאחר אבחנה מקצועית בהתאם לקביעתה של וועדה רפואית בנושא, כאשר מי שחתום על הפטור הנפשי הוא קב"ן צה"ל, שהוא למעשה קצין בריאות הנפש מטעם הצבא.
קבלת פטור נפשי משירות צבאי, הוא תהליך שונה בין מועמדים לשירות ביטחון לבין חיילים המצויים בשלב כזה או אחר של שירותם הצבאי. במידה ומדובר במלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון), התהליך מתחיל במסגרת פניה לגורם מקצועי באזרחות
כגון: פסיכולוג או פסיכיאטר שיאבחן את המצוקה/בעיה הנפשית ממנה סובל המועמד לשירות, וינסח עבורו מכתב רשמי המהווה מכתב המלצה על שחרור מהצבא על רקע נפשי. במקרים בהם מדובר בחיילים המצויים כבר בשירותם הצבאי, התהליך מתחיל בפניה לקצין בריאות הנפש ביחידה/חטיבה בה הם משרתים. בשלב השני, גם המלש"בים וגם החיילים המעוניינים בקבלת הפטור, נדרשים לקבלת המלצה על שחרור מהצבא על רקע נפשי מהקב"ן ו/או פכיסיאטר נפשי, ורק לאחר מכן הם נדרשים להתייצב בפני וועדה רפואית מטעם הצבא המוסמכת לקבלת החלטה בדבר מתן הפוטר ושחרור לצמיתות משירות תחת פרופיל 21.
יציאה מהצבא על נפשי השלכות שיכולות לפגוע בעתיד שלכם
כפי שציינו לעיל, פטור נפשי מהצבא ניתן תחת פרופיל 21 שהוא למעשה גם הפטור משירות צבאי הניתן מטעמי בריאות. כפועל יוצא מכך, בתעודת השחרור הניתנת במעמד קבלת הפטור, לא מופיעה הסיבה בגינה ניתן פרופיל 21 אלא רק מצוין הפרופיל. עובדה זו אינה מאפשרת לאף אדם שלא היה מעורב בתהליך קבלת הפטור, לדעת מהי הסיבה לקבלת הפטור תחת פרופיל 21, כאשר גם מקבלי הפטור אינם מחויבים על פי החוק למסור פרטים בנוגע למצבם האישי והסיבה בגינה הם קיבלו את הפטור, בין אם מדובר בפטור מטעמי בריאות ובין אם מדובר בפטור על רקע נפשי. לפיכך, בכל אותם מקרים בהם מקבלי הפטור הנפשי יכולים להתשלב במקומות עבודה שונים בחיים האזרחיים, אין כל מניעה שהם יעשו זאת מבלי לציין בפני מעסיקיהם את הסיבה לקבלת פרופיל 21.
יחד עם זאת, מקבלי פטור משרות צבאי תחת פרופיל 21, בין אם מדובר מטעמי בריאות ובין אם מדובר על רקע נפשי, עשויים להתמודד עם מספר השלכות בחייהם האזרחיים
כגון:
- אי קבלת הטבות מהמדינה בגין השירות הצבאי, כאשר מקבלי הפטור שהשתחררו לאחר שירות צבאי כזה או אחר, זכאים לקבלת ההטבות רק על פי מספר החודשים בהם הם שירתו בפועל, כאשר פרק הזמן הנדרש הוא מינימום 12 חודשי שירות.
- הוצאת רישיון נהיגה תתפאשר רק לאחר בירור הנסיבות בגינן ניתן הפטור ובהתאם למצבו הנפשי של מקבל הפטור.
- מקבלי פטור המחזיקים ברשותם רישיון נהיגה, נדרשים לבמחן ייעודי על מנת להוכיח את כשירותם לנהיגה ו/או להתצייב פבני וועדה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים על מנת להמשיך להחזיק ברישיון הנהיגה..
- מניעת החזקת נשק ורישיון נשק, דבר העשוי להשפיע על מקומות העבודה בהן מקבלי הפטור יכולים להיות מועסקים, לרבות, מניעת השתלבותם של מקבלי הפטור במשרות בטחוניות ו/או גיוס למשטרה.
איך עורך דין צבאי יכול לעזור לצאת מהצבא?
עו"ד צבאי בעל ניסיון מקצועי – מעשי בתחום, יכול לסייע גם לכם בקבלת פטור משירות צבאי על רקע כזה או אחר, כאשר השירות המשפטי המוצע לכם על ידי עורך הדין הצבאי מבוסס על ההיכרות המעמיקה שלו עם המערכת הצבאית ועם התנאים השונים הנדרשים לצרכי קבלת פטור משירות צבאי מטעמי בריאות ו/או על רקע נפשי ו/או כל סיבה אחרת.