נפקדות ממילואים
במהלך סבב הלחימה האחרון (מבצע שומר חומות) יצא לי להיתקל באזרחים רבים, המשרתים במילואים, שמבחינתם לא להגיע לצה"ל כדי לא לקחת חלק בעימות. כשניסיתי להבין מדוע הם בוחרים לפעול כך, נעניתי ב:ו-"מה כבר יקרה". אז אני שמח לנצל את הבמה הזו כדי לפנות למשרתי המילואים הרבים ולהסביר מה הם העונשים הצפויים לנפקדות משירות מילואים.
מה קורה למי שנפקד ממילואים?
צה"ל רואה בנפקדות ממילואים ובכלל, עבירה חמורה ותופעה מדאיגה הפוגעת באופן חמור במשמעת במוכנותו המבצעית ובחוסנו של צה"ל, הן בשגרה והן בחירום. ישנם קבוצות שונות של עריקים, אך מאמר זה יתמקד ב"עריקי מילואים". עריקות ממילואים מוגדרים כך: "חייל אשר נמנה עם מערך המילואים של צה"ל ולא התייצב לשירות מילואים פעיל אליו נקרא". משרתי מילואים לא מקבלים יחס זהה לעריקים אחרים (עריקי בקו"ם, עריקים משירות סדיר וכו').
ראשית, לפני שמגישים כתב אישום כנגד משרת מילואים על נפקדות ממילואים, יוודאו שנשלח לחשוד צו קריאה בר-תוקף שהגיע לכתובת העדכנית של משרת המילואים. בקבלת החלטה האם להעמיד משרת מילואים לדין בבית דין צבאי או לדין משמעתי יבחן זמן עריקתו ולפיו תתקבל ההחלטה איך להעמידו לדין:
- חייל מילואים שנעדר במשך שנתיים+: יוגש כנגדו כתב אישום בבית דין צבאי אם הוא נעדר משירות מילואים פעיל למעלה מחמישה ימים.
- חייל מילואים שנעדר במשך שנה+: יוגש כתב אישום בבית דין צבאי אם התקיים אחד מהתנאים הבאים:
- מדובר בהיעדרות שנייה, כשעל ההיעדרות הקודמת הוא הועמד לדין בבית דין צבאי ועוד לא חלפו חמש שנים מאז העריקות הראשונה.
- מדובר במי שהוא קצין. כלומר לגבי קצינים, כל עריקות ממילואים למעלה משנה תוביל לכתב אישום בבית דין צבאי.
- היעדרות מזימון צו 8 – צו 8 הינו צו שיוצא לפי הוראתו של שר הביטחון ואיננו מוגבל בזמן. אם חייל מילואים נעדר על קבלת צו 8, יוגש נגדו כתב אישום בבית דין צבאי.
מי הם "מנותקי קשר"?
מנותקי קשר הם חיילי מילואים שהתביעה הצבאית לא הצליחה להוכיח כי הם נעדרו משירות מילואים שלא ברשות. אם חלפו מעל 17 חודשים מאז הפעם האחרונה בה חייל המילואים יצר קשר עם יחידתו, הוא ייחשב כמנותק קשר. ככלל, בגין עבירה של "ניתוק קשר" חייל יועמד לדין בבית דין משמעתי ולא בית דין צבאי. עם זאת, גם כאן לנסיבות יש משקל חשוב; נסיבות כגון משך תקופת ניתקות הקשר; אופי הפעילות והתעסוקה של היחידה במהלך התקופה (אם היו מעורבים בלחימה אז מדובר בנסיבה מחמירה), חוות דעת המפקדים על מנתק הקשר וכו'.
מה העונשים הצפויים לעריקי מילואים?
לחיילי מילואים שמוגדרים כמנותקי קשר, העונש המקסימלי עומד על חצי שנה מאסר. העונש המקסימלי על עריקות ממילואים ככלל הינו שבע שנים ויכול לעלות אף לעשר שנים אם היחידה ממנה חייל המילואים ערק עסקה בפעילות מבצעית במהלך העריקה. אם כך, ברור כי עריקות ממילואים הינה עבירה חמורה שהעונש עליה חמור בהתאם. האם זה אומר כי אין אפשרות להשתחרר משירות מילואים? וודאי שלא! באם אתם מחפשים עורך דין צבאי, עוסק באופן שוטף בנושא של נפקדות ממילואים ועם חיילי מילואים שמסיבות מוצדקות כאלה ואחרות מעוניינים להשתחרר משירות מילואים פעיל. לכן, אנחנו ממליצים בחום לא לעשות דין לעצמכם ולהתחמק משירות צבאי, זו פעולה שרק תזמין צרות. עליכם לפנות אל עורך דין צבאי מומלץ ומנוסה שיוכל ללוות אתכם בהליך הסבוך אל מול גורמי צה"ל.
האם יש הבדל בין היעדרות ממילואים פעם ראשונה לבין פעם שנייה?
בהתאם לסעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, סירוב מילואים / נפקדות, תקבע כהיעדרות משרות. ההיעדרות יכולה להיות עד ליממה אחת, אזי תהיה זו היעדרות של פחות מ-24 שעות, ושל יותר מיממה זאת היעדרות של יותר מ-24 שעות, אז תהיה זו נפקדות ארוכה יותר והעונש יהיה דרמטי יותר בהתאמה, עד כדי הגשת כתב אישום. חשוב לדעת כי המסגרת הצבאית מתייחסת באופן חמור למקרים בהם חיילי מילואים בוחרים להיעדר מהשרות, בין אם זה נפקדות ובין אם זה עריקות.
במעמד קביעת גזר הדין של החייל הנעדר, יילקח בחשבון משך ההיעדרות, וההבדל שבין משך ימי הנפקדות וייווכח בגזר הדין. כתב האישום שמוגש כנגד חייל המילואים, נכתב בהתאמה מושלמת לעבירת ההיעדר מן השירות אותה הוא ביצע. כתב אישום יוגש נגד מי שנעדר מעל שנה כל עוד מדובר בנפקדות השנייה שלו ולא חלפו חמש שנים (מהפעם הראשונה שביצע נפקדות משירות המילואים).
סירוב מילואים עונש וסנקציות נוספות, מוטלות על חיילי מילואים שבחרו להיעדר מהשרות ללא אישור על פי חוק. כל עוד נקלע החייל לסיטואציה בה נבצר ממנו להגיע אל שרות המילואים, הוא רשאי להגיש בקשה ולקבל אישור. את הבקשה הוא יכול להגיש בזכות עצמו, או לחילופין להיעזר בשירותים משפטיים אז הסיכוי לקבל את האישור המיוחל גובר.
ההבדל בין עריקות לבין נפקדות ממילואים
חייל בשרות מילואים מוגדר כנפקד, כל עוד לא הגיע אל שרות המילואים ביחידה אליה הוא התבקש להגיע. הדין בעבור נפקדות הינו דין משמעתי כל עוד הוא נפקד עד 24 שעות בלבד אך חייל מילואים שנעדר בין 15 ימים ועד 21 ימים במהלך המילואים, יטופל משמעתית במדרג חומרה גבוה יותר ויוגדר במסגרת נפקד ולא עריק. עריק יוכרז חייל מילואים לאחר שנה ומעלה שלא הופיע לשרות המילואים וינקטו כנגדו אמצעים משפטיים לרבות הגשת כתבי אישום ואף רישום פלילי במקרים מסוימים. היעדרות ממילואים מטופלת על ידי הפרקליטות הצבאית, חוק השיפוט הצבאי חל על כל חייל מילואים שלא התייצב בהתאם לצו שנשלח אליו ובו נקבע תאריך הגיוס.
שימו לב כי צו מילואים נשלח אל המילואימניק בהתאם לכתובת המצויה ברשות היחידה, כל עוד לא שונתה הכתובת, על החייל מוטלת החובה לעדכן את הכתובת החדשה, אחרת, גם אם לא יקבל את צו הגיוס, יחשב הגיוס כתקף.
מילואימניק שלא הגיע לצו הגיוס, גם אם טען שלא קיבל את הצו , יועמד לדין על פי חוק.
כל עוד הסתבר לכם שהייתם צרכים להתגייס למילואים ומסיבה שלא תהיה, לא הופעתם ביום הנדרש, עליכם להתכונן מראש לדין המשמעתי בהתאמה מלאה למשך הזמן בו אתם מוגדרים כנפקדים / עריקים. ככל וחומרת הדין עומדת לרעתכם, כדאי להיוועץ בשירותים משפטיים מקצועיים, שיסייעו לכם להיחלץ מהתסבוכת אליה נקלעתם ביודעין או שלא.