עריקות מהצבא עקב מצב נפשי
עריקות היא למעשה היעדרות משירות צבאי ללא רשות, ואין זה משנה אם מדובר בהיעדרות לצורך השתמטות משירות חובה, אי התייצבות לצו מילואים או אפילו יציאה מהבסיס ללא קבלת אישור לכך. בנקודה זו נציין שעריקות מהצבא נקבעת על פי משך ההיעדרות משירות, כאשר עד לתקופה של 21 יום, החייל נחשב לנפקד מהצבא ורק לאחר תקופה זו הוא מוגדר כ-עריק. מדובר במונח שלישותי, כאשר המונח המשפטי הוא "היעדר מן השירות שלא ברשות"
מה הן הסיבות הנפוצות לעריקות במהלך השירות הצבאי?
עריקות מהצבא עשויה לנבוע מסיבות שונות, כאשר הנפוצות ביניהן כוללות: קשיים נפשיים המתעוררים במהלך השירות הצבאי ו/או מחריפים במהלך השירות הצבאי, קשיים בקבלת מרות ומשמעת, קשיים כלכליים הגורמים לחיילים מסוימים לערוק מהצבא לצרכי עבודה, נסיבות משפחתיות וסיבות נוספות הגורמות לחיילים מסוימים להיעדר משירות צבאי לפרקי זמן כאלו ואחרים.
מה הם העונשים המוטלים בגין עריקות מהצבא?
עריקות נחשבת לעבירה חמורה במניין העבירות הצבאיות, כאשר מערכת המשפט הצבאית מחמירה עם העריקים, ובמיוחד במקרים בהם מדובר בעריקות הנמשכת לפרקי זמן ממושכים, כאשר העונש המרבי על עבירת עריקות מהצבא (אם נעשית מתוך כוונה שלא לחזור לצבא) הוא עד 15 שנות מאסר בפועל. מעבר לכך, חשוב לציין שמקרי עריקות הנידונים בבתי הדין הצבאיים, מעבר לעונש המחמיר לגביהם, עשויים להוביל לכך שהעבירה תיכנס למרשם הפלילי במשטרת ישראל, וזאת לנוכח העובדה שעריקות נחשבת לעבירה פלילית על פי החוק.
ההשלכות העתידיות של עבירת העריקות
עבירת עריקות מצה"ל עשויה להיות בעלת השלכות עתידיות במקרים בהם למבצעי העריקה נרשם רישום פלילי, כאשר עצם קיומו של הרישום עשוי להשפיע על העתיד התעסוקתי של מבצעי העבירה. מעבר לכך, חשוב לציין שעריקות הנמשכת לפרקי זמן ממושכים עשויים להוביל לעונשי מאסר מחמירים ביותר והדבר אף הוא עשוי להשפיע גם על עתיד השירות הצבא וגם עם חייו האזרחיים של מבצע העבירה.
עריקות מהצבא על רקע נפשי
במידה ואתם מתמודדים עם בעיות נפשיות ההולכות ומחמירות עקב השירות הצבאי, מומלץ להימנע מהיעדרות משירות ללא רשות ולנסות לפתור את הבעיה הנפשית ממנה אתם סובלים באמצעות הכלים העומדים לרשותכם בתוך המערכת הצבאית, לרבות, פגישות עם קב"ן לצרכי הורדת פרופיל וקבלת פטור משירות. חשוב לציין שמערכת המשפט הצבאית, מתייחסת בחומרה לעבירת העריקות ללא קשר לנסיבות העריקות, ולכן, אם אתם סובלים מבעיות נפשיות או כל בעיה אחרת המעוררת בכם מחשבות לעריקות ממושכת מהשירות, אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין צבאי על מנת לבחון את האמצעים המשפטיים העומדים לרשותכם לצורך קבלת פטור משירות.
מעצר של עריקים ודרכי ההתמודדות
גם נפקדים וגם עריקים עשויים למצוא את עצמם נעצרים על ידי גופי האכיפה האזרחיים והצבאיים כאחד, ובמקרים אלו, העריקים והנפקדים כאחד, עשויים להתמודד עם תנאי מעצר עד לקביעת העונש על ידי המערכת הצבאית. במידה ונעצרתם בגין עריקות מהצבא או משירות מילואים, אנו ממליצים לכם להיוועץ הקדם עם עורך דין צבאי על מנת להגן על מלוא זכויותיכם ועל מנת למזער ככל הניתן את העונש הצפוי לכם. מעבר לכך, חשוב לציין שתקופת המעצר המקדימה לעונש שיוטל עליכם, אומנם מקוזזת מעונשי המאסר בפועל במידה ויוטלו עליכם, אך היא אינה מחושבת בתקופת השירות הצבאי, כלומר תדרשו להחזיר את ימי המעצר והמאסר לקראת השחרור משירות, אלא אם תקבלו פטור.
כל חייל הנעדר משירות לפרקי זמן ממושכים, עשוי למצוא את עצמו נכנס לרשימת העריקים של המשטה הצבאית, כאשר חיילי היחידה המשטרתית של הצבא, עשויים לעצור אותו בכל רגע נתון ובכל מקום. כמו כן, שמו של החייל הנעדר משירות מועבר לידי משטרת ישראל והוא עשוי להיעצר אף על ידה גם במהלך בדיקה שגרתית של שוטר תנועה וכדומה.
על מנת להימנע מכל ההשלכות והעונשים המוטלים בגין עבירת עריקות, אנו ממליצים לכם להסדיר את תנאי השירות שלכם ואף את תהליך קבלת הפטור מוקדם ככל האפשר.