פטור נפשי מהצבא
פטור נפשי מהצבא הוא אחד מסוגי הפטורים הניתנים בנסיבות מיוחדות למועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים) ו/או חיילים במהלך שירותם. פטור זה ניתן על רקע מצוקה/מחלה נפשית עימה מתמודד מקבל הפטור, כאשר ברשימת הבעיות הנפשיות נכללות מחלות כגון ספיזופרניה ומניה דיספרסיה, וזאת לצד מצוקות נפשיות
כגון: חרדות, דכאונות, התמכרויות ומצבים נפשיים מורכבים כגון: חוסר בשלות ובגרות, אישיות ילדותית ועוד. פטור משירות צבאי על רקע נפשי ניתן במסגרת קביעת פרופיל 21 שהוא למעשה גם הפרופיל הניתן למקבלי פטור משירות צבאי על רקע בעיות בריאותיות.
פרופיל 21 – מה חשוב לדעת?
פרופיל 21 הוא הפרופיל הצבאי הנמוך ביותר ומשמעותו אי כשירות לשירות ביטחון על רקע נפשי או בריאותי. חשוב לציין שבעלי פרופיל 21 מקבלים אומנם פטור מלא משירות חובה בצבא ומשירות מילואים, אך הם בהחלט רשאים להגיש בקשה להתנדבות לשירות, כאשר המערכת הצבאית בוחנת את בקשתם בהתאם לסיבה בגינה ניתן הפרופיל הנמוך מלכתחילה. דבר נוסף שחשוב לדעת על פרופיל 21 היא העובדה שבתעודת הפטור לא מופיעה הסיבה בגינה ניתן הפרופיל, ולכן, אף גורם חיצוני לא יוכל לדעת אם הפרופיל נקבע על רקע נפשי או בריאותי. עובדה זו, מאפשרת לבעלי פרופיל 21 על רקע נפשי להשתלב בחיים האזרחיים מבלי להידרש לחשוף את הסיבה הנפשית בגינה הם קיבלו את פטור משירות צבאי.
על פי תקנות שירות הביטחון, קיימים כ-220 מצבים בריאותים בגינם מתקבל פרופיל 21, כאשר 24 מתוכם הם מצבים שונים המאובחנים מתחום הפסיכיאטריה.
קבלת פרופיל 21 על רקע נפשי הוא תהליך שונה במעט בין מלש"בים לבין חיילים שכבר משרתים בצבא, כאשר המועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים) נדרשים להתחיל את התהליך באמצעות פסיכולוג/פסיכיאטר אזרחי שיאבחן את הבעיה/מצוקה הנפשית ממנה הם סובלים וינסח עבורכם מכתב המלצה לקבלת פטור מהצבא. מנגד, חיילים המתמודדים עם בעיות/מצוקות נפשיות במהלך שירותם הצבאי, נדרשים להתחיל את התהליך באמצעות פניה יזומה לקצין בריאות הנפש (קב"ן) ביחידה/חטיבה בה הם משרתים.
בשני המקרים, לאחר קבלת מכתב המלצה מפסיכיאטר/פסיכולוג אזרחי ו/או קב"ן, המועמדים לקבלת הפטור נדרשים להתייצב בפני וועדה רפואית מטעם הצבא, ובהתאם להחלטת הוועדה הם יקבלו ו/או לא יקבלו את הפטור.
פטור נפשי מהצבא השלכות
השירות הצבאי הוא ערך חשוב במדינת ישראל, ולכן, מקבלי פטור משירות צבאי בכלל ומקבלי פטור על רקע נפשי בפרט, עשויים להתמודד עם השלכות המשפיעות במידה כזו או אחרת על חייהם האזרחיים. אחת מההשלכות לקבלת פרופיל 21 באה לידי ביטוי באפשרות לעבוד במקומות עבודה מסוימים כגון: גופי ביטחון וגופים ממשלתיים מסוימים. עד שנת 1994, מקבלי פרופיל 21 התקשו להתקבל למקומות עבודה רבים במשק הישראלי, וזאת לנוכח העובדה שמקומות עבודה רבים מייחסים חשיבות רבה לשירות בצבא. בשנה זו, הורתה נציבות המדינה לכלל מוסדות המדינה שלא לשאול דורשי עבודה על הפרופיל הצבאי שלהם, כאשר האיסור על כך הוחל בהמשך אותה שנה על כלל המעסיקים בישראל, וזאת למעט גופים ביטחוניים כגון: שב"כ והמוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים.
בכל הנוגע לשאלה האם פרופיל 21 פוגע ברישיון נהיגה, התשובה תלויה במצבו הבריאותי/נפשי של מקבל הפרופיל. במקרים בהם בעלי הפרופיל מחזיקים ברישיון נהגיה בטרם קבלת הפרופיל, הם יידרשו להתצייב בפני וועדה מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים וזאת לצורך הוכחה כי הם מורשים להמשיך להחזיק ברישיון הנהיגה. במידה ומקבלי פרופיל 21 יהיו מעוניינים להוציא רישיון נהגיה הם יידרשו להתייצב בפני הוועדה ולעבור מבחן ייעודי באמצעותו ניתן להוכיח כי הם כשירים לנהיגה. בשלב זה חשוב לציין כי מקבלי פרופיל 21 אינם יהיו רשאים להוציא ו/או להחזיק ברישיון נשק.
קבלת פטור משירות צבאי על רקע בריאותי/נפשי או מכל טעם אחר, עשוי להיות תהליך מורכב וסבוך, ולכן, אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין צבאי העוסק ומתמחה בנושא. היוועצות מוקדמת ככל האפשר עם עורך הדין, תסייע לכם לבחון את ההשכלות הנלוות גם לתהליך קבלת הפטור וגם להשלכות העשויות להשפיע על חייכם האזרחיים לאחר קבלת הפטור. אם גם אתם מתמודדים עם מצוקה/בעיה נפשית לפני גיוסכם לצבא ו/או במהלך שירותכם הצבאי, אנו ממליצים לכם ולהיוועץ עם עורך דין צבאי.