כל מה שעליכם לדעת על קבלת מעמד בן מהגרים
מי זכאי למעמד בן מהגרים?
בן מהגרים הוא אזרח ישראלי שנולד בחו״ל או עזב את ישראל למטרת הגירה בליווי הוריו טרם הגיעו לגיל 16.
הדרישה לקבלת מעמד בן מהגרים היא להגירה עם שני ההורים, אולם אם ההורים פרודים או גרושים, ואחד מהוריו חיי בישראל, עליו להוכיח כי הוא נמצא בחזקתו של ההורה השוהה בחו״ל ומרכז חייו נמצא בחו״ל. במידה ושני ההורים חיים בארץ, המלש״ב לא זכאי להכרה כבן מהגרים.
שימו לב, כי מי שמוכר כ״בן מהגרים״ זכאי לביקורים בארץ: בכל שנה עד 120 יום במצטבר, ביקור חד פעמי לתקופה רצופה של עד שנה (״שנת שהייה״), במקרה זה המלש״ב יהיה מחויב לשהות בחו״ל 60 יום לפני ההגעה לארץ ו-60 יום אחרי. הוריו של בן מהגרים רשאים לשהות בארץ עד 180 יום במצטבר בשנה. כל חריגה בתקופת זמנים זו יביא לביטול המעמד של בן המהגרים – ולמעשה חובת גיוס.
במידה והמלש״ב היגר לחו״ל לפני גיל 13 הוא יוכל להגיע לארץ לשנתיים במסגרת לימודים תיכוניים. ומעמדו לא ישלל גם אם הוריו יחזו לישראל, אם כבר מלאו לו 18 שנה.
קראו עוד בנושא ירידה מהארץ לפני צבא
מה מעניק המעמד?
לאחר קבלת מעמד בן מהגרים מוענקת הזכות לדחיית שירות צבאי, כל עוד המיועדים לשירות ביטחון שוהים בחו"ל, בהתאם לתנאים (כאמור, עם הוריהם או ההורה המשמורן העיקרי), ובנוסף זכאים לביקור בישראל לתקופות כמו שנכתב למעלה.
כמו כן במסגרת תוכניות מסוימות ניתן להגיע לשהות ארוכה יותר גם לא בהתאם לתנאים של הפקודה היבשה (כגון תוכניות מטעם הסוכנות היהודית).
הסדרת המעמד:
שימו לב, כבר מגיל 16 כאשר רב המלשב״ים מקבלים זימון לצו ראשון עליכם להסדיר את מעמדכם מול רשויות הצבא והקונסוליות ברחבי העולם. הסדרת המעמד וקבל האישורים המתאימים לעיתים לוקחת זמן ולכן לא כדאי לכם לחכות לרגע האחרון.
בכדי להסדיר את המעמד יהיה צורך בהגשת בקשה לרשויות הצבא יחד עם מסמכים התומכים במגורים שלכם בחו״ל.
דעו, שגם במידה ואינכם עומדים במסגרות הזמנים הנדרשות ע״י הצבא להכרה כבני מהגרים ייתכן וניתן יהיה לקבל את המעמד באופן חריג בהתאם לנסיבות העניין, ולשם כך מומלץ יהיה להיעזר בעו״ד.
בררו עכשיו לגבי עורך דין צבאי מומלץ להסדרת מעמדכם!