שמונת הדברים שאסור לעשות בחקירת מצ"ח
ריכזנו בשבילכם "מדריך עזרה ראשונה", הדברים שהכי חשוב שלא תעשו כשאתם מגיעים לחקירת מצ"ח, כדי שיהיה לכם מושג לקראת מה אתם הולכים. חשוב להבין שלכל חקירה יש את הרגישות והייחודיות שלה, ואין המדובר בתחליף לייעוץ פרטני מעו"ד – אלא מידע כללי בלבד.
להלן הדברים שאסור לעשות בחקירת מצ"ח
לחשוב שהחוקר הוא חבר שלכם.
חוקרי מצ"ח פעמים רבות הם חיילים כמוכם ואפילו בגילכם. קל מאוד לחשוב שהם חברים, או שיש ביניכם כימיה ולסמוך על עצותיהם או לספר להם הכל. אבל חוקרי מצ"ח לא שם בשביל לעזור לכם!
גם אם הם אומרים שהם מבינים אותכם, גם אם אומרים לכם שהם לא חושבים שהמעשה חמור, או אפילו אם חוקרת המצ"ח נראית חמודה, יפה ומבינה – זה לא משנה. החוקרים שם רק בשביל לאסוף ראיות בנוגע אליכם. יש להתייחס אליהם בכבוד, אבל בענייניות וחשדנות.
לחשוב שלחוקרי מצ"ח אסור לשקר לכם.
לחוקרי מצ"ח מותר לשקר לכם ולהגיד שחבר שלכם הפליל אותכם או שיש נגדכם ראיה שאין. לחוקרי מצ"ח גם מותר לעשות תרגילי חקירה. תזכרו לא להאמין לכל דבר שהם אומרים לכם.
לוותר על זכויות שיש לכם כחשודים
הרבה חיילים ממהרים לוותר על זכויות שמגיעות להם, כמו התייעצות עם עורך דין צבאי, נוכחות עדים בחיפוש או זכויות אחרות, כי הם חושבים שזה יכול לסבך אותם. לפעמים עמידה על זכויותיכם היא חיונית לעתיד שלכם. חשוב לזכור כי התייעצות עם עורך דין בחקירה או בקשה לכתוב את העדות שלכם בעצמכם היא זכותכם והיא לא מראה על אשמה. לעיתים חיילים בוחרים שלא לשמור על זכות השתיקה כי נמסר להם שהיא יכולה לחזק את הראיות כנגדם, ובכך מספקים הם עצמם ראיות, כאשר אם היו שותקים לא היו ראיות אחרות לחזק…
לשתוק כשצריך למסור גירסה, למסור גירסה כשצריך לשתוק
ההחלטה למסור גירסה צריכה להיות החלטה מושכלת. אם יש גירסה טובה היא עדיפה משתיקה, אם אין, הרבה פעמים עדיף לשתוק. בהתייעצות עם עורך דין צבאי בקיא ומנוסה תוכלו להגיע להחלטה המושכלת.
לא להתייעץ עם עורך דין ו/או לסמוך על עצה של אנשים שזו לא מומחיותם
עורך דין שבקיא בחוק ובשיטות החקירה של מצ"ח יכול בייעוץ אחד להפוך את התיק מתיק של עונש חמור לתיק שייסגר לחלוטין אחרי החקירה. חיילים מוותרים על ייעוץ מסיבות רבות. אף אחת לא טובה מספיק, תהיה הסיבה שתהיה! חשוב להדגיש שחברים שנחקרו בעבר במצ"ח לא יודעים לתת את העצה הטובה לכל מקרה ספציפי, ולפעמים לא מבינים מה הביא לתוצאה של ההליך שלהם בעצמם. אל תחליפו ניסיון רב שנים באלפי ייעוצים בניסיון חד פעמי של חבר, שלא בקיא בחוק ובפסיקה.
להמעיט בחומרת המעשה עליו נחקרים
הרבה פעמים הנחקר עצמו בטוח שהמעשה שהוא יודה בו, בין אם ביצע אותו או לא, הוא לא חמור. הבעיה היא כי לעיתים הפרקליטות יכולה לסבור כי מדובר במעשה חמור הרבה יותר ממה שנדמה בהתחלה.
לחשוב שלשתף פעולה עם מצ"ח יעזור
הרבה פעמים ההודאה שלכם היא הראיה המרכזית נגדכם, שבלעדיה לא היה תיק. כל פעם כשאני יושב מול לקוח לנתח את המצב המשפטי, כאשר הוא התקשר אליי רק אחרי שהודה, ולהסביר לו שההודאה שלו היא לב התיק והמכשול העיקרי – אני נעצב מחדש.
לחשוב שאם שחררו אותכם החקירה נגמרה
גם אם חקרו אותכם פעם אחת זה לא אומר שהחקירה נגמרה, או שהתיק נסגר. יכול בהחלט להיות שמצ"ח יאספו עוד ראיות נגדכם (לכל עבירה שונה יש פעולות נפוצות אחרות שמצ"ח עושה), או יקראו לכם להתייחסות לראיות שנאספו מעדים אחרים, חיפוש בטלפון, תוצאת מעבדה ועוד. במקרים מסויימים ייתכן ואף ימשיכו בחקירה סמויה באמצעות האזנות סתר או סוכן.
לאחר סיום החקירה התיק יועבר לפרקליטות, כאשר לאחר מכן ייתכן ויוגש כתב אישום או תוזמנו לשימוע.