עבירות נשק בצבא, הוצאת נשק והסחר בו, הן מהעבירות החמורות הבאות לפתחו של בית הדין הצבאי. גם היחס לעבירות אלו, מטבע הדברים, הוא מחמיר יותר בבית הדין הצבאי.
עבירות נשק בצבא יכולות להיות חמורות, עם השלכות קשות. בהתאם לחומרת העבירה, חיילים עלולים לעמוד בפני צעדים משמעתיים כגון חילוט נשקם או אפילו הליכים משפטיים צבאיים, בנוסף לאישומים פליליים. חשוב לחיילים להבין את התקנות והחוקים לגבי עבירות נשק כדי למנוע השלכות אפשריות.
לעיתים צפויים המורשעים בעבירות אלו לעונש מאסר של שנים.
הנגישות לנשק, למרבה הצער מביאה חיילים רבים להסתבך בעבירות אלו. העונשים חמורים מאוד גם למי שהיה מעורב רק בפריפריה של העבירה, כלומר היה שותף ולא המבצע העיקרי.
שיקולים מרכזיים בעבירות אלו הם האם הנשק אותר ומה המניע להוצאת הנשק. האם מדובר במניע פלילי, בטחוני או שאינו כזה. חשוב לציין כי גם אם מדובר בהוצאת נשק מתוך מניע תמים לכאורה, לדוגמה, מתיחה של חייל אחר מהיחידה, הרי שעדיין מבצע העבירה צפוי לעונש, ואם מדובר גם בנשק אשר אבד בסופו של דבר, אף לעונש חמור.
אם המניע לא נמסר בחקירה, החזקה בבתי הדין כי המניע שהביא לביצוע העבירה הוא אינו תמים.
עקב רגישות העבירה, חומרתה והניסיונות לאיתור הנשק הרי שהפעילות המודיעינית של המשטרה הצבאית, כפי שניתן לנחש, היא רבה. על כן, לא פעם מובאים לחקירה חשודים על בסיס מידע מודיעיני בלבד ואף נעצרים מעצר ראשוני. חשוב להבהיר כי המאמצים והמשאבים שמושקעים במצ"ח בחקירות אלו הם רבים והלחצים על החשודים כבדים ביותר (מה שכמובן מעלה את החשש להודאות, גם הודאות שווא, כאשר בהודאה יש כדי לשמש ראיה חזקה מאוד בבית הדין)
ייעוץ מושכל של עורך דין הבקיא בהליכים הצבאיים ואשר צבר היכרות עם שיטות החקירה של מצ"ח בעבירות אלו, יכול לעזור לנאשם להחליט אם לשמור על זכות השתיקה, שבמקרה של מידע מודיעיני ובהעדר ראיות נוספות יכולה להביא לשחרור החשוד וסגירת התיק ומאידך לזהות את המקרים בהם חשוב למסור את המניע בהקדם האפשרי, כדי להביא להקלה ניכרת בעונש.