בעבירות מסוג פשע, של מי שאינו עצור, ישנה חובה לאפשר שימוע בטרם הגשת כתב אישום.
שימוע הוא הזדמנות לטעון טענות, ובעצם, לשכנע את רשויות התביעה כי אין להגיש כתב אישום במקרה הספציפי. שימוע יכול להיות בכתב או בעל פה.
שימוע הוא כלי חשוב ביותר, מכיוון שהוא מאפשר לשכנע את התביעה להימנע מהגשת כתב אישום. ברור כי כל כתב אישום, גם אם בסופו של דבר מסתיים בזיכוי, ביטול, אי הרשעה או הרשעה מינורית יכול להביא להרס מוניטין שנבנה בעמל רב, ולחיים בחרדה לתוצאות ההליך. עצם האישום כמובן יכול להביא לפגיעה בשם הטוב, והופעת שם הנאשם במנועי החיפוש ברשת לדראון עולם, ואין זה משנה איך לבסוף הסתיים התיק.
לא פעם שימועים, גם בעבירות חמורות מאוד, מסתיימים במחיקת סעיפים מרכזיים מטיוטת כתב האישום או אפילו סגירת התיק לחלוטין!
אך חשוב להבין את כל התמונה לגבי זכות השימוע.
שימוע הוא תהליך מורכב, מאחר ולא פעם התביעה עושה מקצה שיפורים לאחר שימוע, וזאת מאחר ובטרם הגשת כתב אישום יכולה התביעה בעצם להשלים חקירה, לברר ולעבות את הפרטים החסרים בתיק. למעשה בשימוע יש לשכנע את התביעה מצד אחד כי אין זה נכון להגיש כתב אישום, אך מנגד חשיפת מלוא הקלפים והטענות יכולה לשמש אותה לשם ביסוס התיק.
לכן, בשימוע יש לבחור את הטענות והטיעונים בקפידה רבה !
לא פעם, לאחר לימוד החומר, ובשקלול כל השיקולים ההחלטה הנכונה היא לא לחשוף חלק עיקרי מהטענות או מנגד לא ללכת לשימוע כלל.
כבר עם קבלת מכתב השימוע יש לפנות לעורך דין פלילי המנוסה בשימועים, והכל מתוך הבנה כי לייצוג עצמי בשימוע יש השלכות, בהן העובדה, כי התביעה יכולה להשלים חקירה מצד אחד, וכי כל שנאמר או נכתב בשימוע יכול למעשה לשמש כנגד החשוד, מן הצד השני. מי שאינו בקיא בדין הפלילי, בראיות ובהליכים ראוי כי יימנע מלפנות לתביעה ישירות, נוכח הנזק אותו הוא עלול לגרום.
הזכות לפנות בשימוע מוגבלת בזמן, מרגע קבלת מכתב היידוע (הזמן אף שונה, וקצר יותר, בשימועים בפני הפרקליטות הצבאית).
על כן פנו למשרדינו בהקדם האפשרי, על מנת למזער את התוצאות ההרסניות מצד אחד ולא לפגום בהגנתכם בהמשך מצד שני.